CIUTADELLA DE MENORCA



UNA BREU HISTÒRIA DE CIUTADELLA DE MENORCA.


Encara que alguns autors antics parlen d'una fundació cartaginesa de Ciutadella, la primera informació arqueològica i històrica pertany a l'època romana, al segle I abans de Crist. Els romans van anomenar a Ciutadella Iamo, i aquesta era una ciutat petita. L'emperador Vespasià li atorgà l'estatus de Municipi llatí el 74 abans de Crist. No queden edificis d'aquesta època, però algunes excavacions arqueològiques han descobert nombroses restes: monedes, ceràmica, vidre, etc. Aquestes restes es conserven en el Museu Municipal de Ciutadella.

El 418 vivia a Iamo o Iamona el Bisbe Sever, qui va escriure una famosa encíclica sobre la conversió dels Jueus de Maó. El 454 Menorca va ser annexionada al Regne Vàndal i va pertànyer a ell fins la conquesta bizantina (533). Els àrabs van ocupar Menorca l'any 902. Durant l'època àrab, Ciutadella (anomenada Medina Manurqa) va ser l'única ciutat de Menorca, i aquí van viure les autoritats. En el 1229 el Rei Jaime I d'Aragó va conquerir Mallorca i, el 1231, va signar un tractat amb els musulmans menorquins, que van acceptar pagar impostos al rei i reconèixer la seva sobirania.

Però eL 1287 Alfonso III d'Aragó conquerir Menorca: els musulmans van ser esclavitzats o expulsats. Persones cristianes de Catalunya, Mallorca i altres terres colonitzaren l'illa important la llengua catalana, les institucions, l'organització social feudal i la religió cristiana. Ciutadella va ser la capital política, religiosa i econòmica de Menorca, allà hi va viure el governador de la illa. La institució més important de l'autonomia de la illa era la Universitat General (Consell Insular), que també es va establir allí.

El 1558 la marina turca va atacar Ciutadella: unes 140 galeres, amb 15.000 soldats van assetjar la ciutat durant nou dies. El 9 de juliol 1558 els turcs van prendre la ciutat i van matar a moltes persones. També, prop de 4.000 persones van ser esclavitzades i portades a Istanbul. La ciutat va ser saquejada i destruïda completament. En aquest atac, Menorca va perdre la meitat de la població. Durant els anys següents, Ciutadella va ser reconstruïda i repoblada per gent de la resta de Menorca i Mallorca.

A la fi del segle XVI i durant el segle XVII es van construir molts edificis: esglésies (Sant Crist, el Roser), monestirs (el Socors, Sant Francesc), cases de la noblesa, unes noves muralles (sobre les medievals), etc. Però durant aquesta època, Ciutadella va perdent importància enfront de Maó.

Després de la Guerra de Successió Espanyola, Menorca va ser transferida a la Gran Bretanya. A continuació, els anglesos, més interessats en Maó, van traslladar allí la seu del govern i les corts reals. Ciutadella va seguir sent la residència de la noblesa i el clergat, però va perdre importància a Menorca en benefici de Maó. El retorn de Menorca al domini espanyol en 1782 no va canviar aquesta situació. En 1787 Ciutadella tenia prop de 6.200 habitants. En 1795 es va restaurar la diòcesi de Menorca (Menorca des de 1295 formava part de la diòcesi de Mallorca) i l'antiga església parroquial de Santa Maria de Ciutadella va ser convertida en Catedral. 

A la segona meitat del segle XIX van succeir canvis importants com el desenvolupament de la indústria del calçat, que exportava sabates a Cuba; o el creixement de la població que va fer necessari demolir les antigues muralles de 1868. Això va fer possible el desenvolupament urbà de l'avinguda de la Contramurada. Ara, només queden de la muralla, el Bastió del Governador i el Bastió de la Font, aquest últim convertit en el Museu Municipal.

Durant la Guerra Civil Espanyola (1936 - 1939), Menorca va romandre en el costat de la República. En els primers dies de la guerra, els milicians (principalment anarquistes) van tancar les esglésies i van destruir la major part de l'art religiós (imatges, escultures, etc.) i van demolir el convent de Santa Clara.

Fins a 1960, les principals activitats de l'economia a Ciutadella van ser l'agricultura i la indústria del calçat i joieria. A partir de 1960 el turisme es va desenvolupar amb la construcció de noves zones turístiques en la costa. Ara, la indústria del calçat segueix sent important, però l'activitat principal és el turisme. Avui dia, Ciutadella té al voltant de 25.000 habitants i és un de les destinacions turístiques més importants de les Illes Balears.
Text de Miquel Àngel Casasnovas.



UNA BREVE HISTORIA DE CIUTADELLA DE MENORCA.  

Aunque algunos autores antiguos hablan de una fundación cartaginesa de Ciutadella, la primera información arqueológica e histórica pertenece a la época romana, en el siglo I antes de Cristo. Los romanos llamaron a la Ciutadella Iamo, y esta era una ciudad pequeña. El emperador Vespasiano le dio el estatus de Municipio latino en el 74 antes de Cristo. No quedan edificios de esta época, pero algunas excavaciones arqueológicas han descubierto numerosos restos: monedas, cerámica, vidrio, etc. Estos restos se conservan en el Museo Municipal de Ciutadella.

En el 418 vivía en Iamo o Iamona el Obispo Severo, quien escribió una famosa encíclica sobre la conversión de los Judios de Mahón. En el 454 Menorca fue anexionada al Reino Vándalo y perteneció en el hasta la conquista bizantina (533). Los árabes ocuparon Menorca en el año 902. Durante la época árabe, Ciutadella (llamada Medina Manurqa) fue la única ciudad de Menorca, y ahí vivieron las autoridades. En el 1229 el Rey Jaime I de Aragón conquistó Mallorca y, en 1231, firmó un tratado con los musulmanes menorquines, que aceptaron pagar impuestos al rey y reconocer su soberanía. 

Pero en 1287 Alfonso III de Aragón conquista Menorca: los musulmanes son esclavizados o expulsados. Personas cristianas de Cataluña, Mallorca y otras tierras colonizan la isla importando la lengua catalana, las instituciones, la organización social feudal, y la religión cristiana. Ciutadella fue la capital política, religiosa y económica de Menorca, y en ella vivió el gobernador de la isla. La institución más importante de la autonomía de la isla era la Universidad General (Consejo Insular), que también se estableció ahí. 

En 1558 la marina turca atacó Ciutadella: alrededor de 140 galeras, con 15.000 soldados sitiaron la ciudad durante nueve días. El 9 de julio 1558 los turcos tomaron la ciudad y mataron a muchas personas. También, cerca de 4.000 personas fueron esclavizadas y llevadas a Estambul. La ciudad fue saqueada y destruida completamente. En ese ataque, Menorca perdió la mitad de la población. Durante los años siguientes, Ciutadella fue reconstruida y repoblada por gente del resto de Menorca y Mallorca.

A finales del siglo XVI y durante el siglo XVII se construyeron muchos edificios: iglesias (Sant Crist, el Roser), monasterios (el Socors, Sant Francesc), casas de la nobleza, unas nuevas murallas (sobre las medievales), etc. Pero durante esta época, Ciutadella fue perdiendo importancia frente a Mahón.

Después de la Guerra de Sucesión Española, Menorca fue trasferida a la Gran Bretaña. A continuación, los ingleses, más interesados en Mahón, trasladaron allí la sede del gobierno y las cortes reales. Ciutadella siguió siendo la residencia de la nobleza y el clero, pero perdió importancia en Menorca en beneficio de Mahón. El regreso de Menorca al dominio español en 1782 no cambió esta situación. En 1787 Ciutadella tenía cerca de 6.200 habitantes. En 1795 se restauró la diócesis de Menorca (Menorca desde 1295 formaba parte de la diócesis de Mallorca) y la antigua iglesia parroquial de Santa María de Ciutadella fue convertida en Catedral.

En la segunda mitad del siglo XIX sucedieron cambios importantes como el desarrollo de la industria del calzado, que exportaban zapatos a Cuba; o el crecimiento de la población que hizo necesario demoler las antiguas murallas de 1868. Eso hizo posible el desarrollo urbano de la avenida de Contramurada. Ahora, sólo quedan de la muralla el Bastión del Gobernador y el Bastión de la Font, este último convertido en el Museo Municipal.

Durante la Guerra Civil Española (1936 - 1939), Menorca permaneció en el lado de la República. En los primeros días de la guerra, los milicianos (principalmente anarquistas) cerraron las iglesias y destruyeron la mayor parte del arte religioso (imágenes, esculturas, etc) y demolieron el convento de Santa Clara.

Hasta 1960, las principales actividades de la economía en Ciutadella fueron la agricultura y la industria del calzado y joyería. A partir de 1960 el turismo se desarrolló con la construcción de nuevas zonas turísticas en la costa. Ahora, la industria del calzado sigue siendo importante, pero la actividad principal es el turismo. Hoy en día, Ciutadella tiene alrededor de 25.000 habitantes y es uno de los destinos turísticos más importantes de las Islas Baleares. 

Texto de Miquel Àngel Casasnovas.


No hay comentarios:

Publicar un comentario